Skip to content

 Snovi se mogu ostvariti, bez obzira na godine

Mihajlo Kostić je web developer i maturant XII beogradske gimnazije. Tokom srednje škole pokrenuo je biznis koji se rodio iz ljubavi prema računarima. Sa vama delimo priču o njegovom razvoju u svetu biznisa.
Kako si zakoračio u svet biznisa?

Kada sam imao 15. godina, svoje prvo radno iskustvo sam stekao u Maksiju, zbog čega sam doneo odluku da želim da zarađujem za sebe tokom srednje škole. Godinu dana kasnije, pokrenuo sam svoj prvi mali biznis koji se bavio frilens uslugama izrada sajtova. U tome su mi pomogle veštine u veb devolopentu, koje sam razvijao tokom godina čitajući knjige i prateći kurseve. 

Šta te je pokrenulo da osnuješ firmu?

Na mene je ostavila utisak knjiga Loš otac, dobar otac. Bilo mi je interesantno objašnjenje iz knjige da treba da naučimo kako da novac radi za nas, pa sam početkom 4. razreda srednje hrabro odlučio da idem korak dalje. Bio sam svestan obaveza oko završnog i prijemnog ispita, nisam imao podršku roditelja, ali sam želeo da pokažem da “ne sedim džabe na tom računaru i  igram igrice”, već stvaram biznis. 

Kako je tekao razvoj biznisa?

Novac koji sam prethodno stekao sam reinvestirao u marketing i krenuo sam u potražnju za klijentima. Polako sam krenuo da se upoznajem sa zakonima o porezu, dokumentaciji u računovodstvu i ekonomiji. Kako je stizala zarada, prvi put osetio značaj samostalnosti i osećaja da ne moram od roditelja da tražim novac za svakodnevne potrebe. 

Kako si postao Web Developer?

Još od malih nogu sam fasciniran računarima. Gledao sam majstore kako ih rasklapaju i popravljaju, a već sa 13 godina napisao sam svoj prvi Python kod. Onda je usledilo učenje HTML-a, Javascript-a i CSS-a. Vežbao sam, pratio kurseve, čitao knjige i usavršavao svoje veštine. Shvatio sam da me najviše zanima Web Development, izrada sajtova i web aplikacija. Sa 18 godina sam konačno ostvario svoju želju i otvorio sam svoju agenciju, “Webify“.

 Kakvi su ti planovi nakon završetka srednje?

Planiram da završim fakultet i da postanem softverski inžinjer, ali od preduzetništva ne odustajem. Ovo nije poruka da ne idete na fakultet, iako zarađujete dovoljno za pristojan život, jer pored svih mogućnosti, želim da steknem nova prijateljstva, kontakte, kao i iskustva. 

Da li imaš neku poruku za ljude koji čitaju intervju?

Nemojte da se obeshrabrite kada prijatelji i porodica krenu da vas osuđuju, ne veruju i sumnjaju u vas. Pronađite vašu strast, uložite trud, rad, vreme, kao i disciplinu. Novac će krenuti sam da dolazi. Moj put do preduzetništva i web developmenta svedoči o tome da se snovi mogu ostvariti bez obzira na godine.