Скочи на садржај

Šta radi UNSS tim: Teodora Marković

Izozalacija nas je primorala da odložimo neke obaveze, ali to nije razlog da ne pokušamo da radimo ono što volimo preko interneta.

Teodora Marković, lokalna koordinatorka iz Niša, je želela da sa vama podeli kako ona provodi vreme tokom izolacije, kao i da vam preporuči neke zanimljive stvari koje možete da radite tokom izolacije.

Svakodnevna dešavanja nas dovode u različite situacije. Proglašenje vanrednog stanja u Republici Srbiji, čiji je uzrok virus Covid-19, je uticalo na život svakog pojedinca, na obaveze i aktivnosti koje smo do sada obavljali. Đacima je omogućeno praćenje nastave i nastavak obrazovanja preko TV kanala i različitih platformi. Moje mišljenje o ovakvom načinu rada nije zadovoljavajuće. Previše vremena provodimo uz ekrane što utiče na naše zdravlje. Takođe, mnogi učenici ne mogu da shvate neke lekcije što ih dodatno zbunjuje. Način predavanja zavisi od profesora i teško nam je da koristimo različite platforme za svaki predmet. Dosta se traži od nas pa samim tim i više radimo oko škole no inače. Svaki profesor ima svoje kriterijume i većinom nas ocenjuju preko eseja, seminarskih radova, prezentacija i teksta poslatog na njihov mejl. Ima i onih koji nas zovu preko vibera kako bismo odgovarali. S obzirom na to da smo okupirani obavezama oko škole i nemamo toliko slobodnog vremena, ne možemo se toliko posvetiti fizičkoj aktivnosti. Kako je dobra za zdravlje, fizička aktivnost je dobra i za odstranjivanje stresa i skretanje misli kako bismo se lepše osećali. Svako veče nakon provedenog dana uz tehnologiju, odradim trening koji sama osmišljam. Vežbe možete naći na instagramu, jutjubu, aplikaciji, koju možete skinuti preko google prodavnice, i internetu. Najviše od svega mi nedostaju moji prijatelji sa kojima se svakodnevno čujem preko društvenih mreža. Naravno, pozivi ne mogu zameniti izlaske sa njima, ali možemo se međusobno videti preko kamere. Ostatak svog vremena provodim čitajući knjige. Preporučujem i vama da iskoristite ovu situaciju što bolje možete,  tako što ćete raditi na sebi, čitati knjige, gledati filmove i serije i raditi ono što čini da se vi osećate bolje. Ukoliko nemate neku knjigu potražite je na internetu u pdf formatu. Ova situacija mnoge nas čini nervoznim, a time utičemo i na okolinu. Ako sednemo i zapitamo se zašto nam svaki dan u suštini prođe isto, dobićemo odgovor da ne koristimo vreme kako treba. Pokušajte da svaki trenutak iskoristite što bolje kako za vas tako i za ostale. Pozovite prijatelje i rodbinu, vidite kako su i razgovorom utičite pozitivno na njih, značiće im. Pazite na sebe i druge. Zdravlje je najbitnije i ono se ne može kupiti. U ovim teškim trenucima UNSS je tu za vas, pruža vam podršku i daje sve od sebe kako bi #VanrednoObrazovanje bilo što efikasnije i lakše.