Skip to content

Obuka u oblasti digitalnog aktivizma i studijska poseta Beogradu – UNSS i UIET u akciji!

Tokom ovih vrelih dana u julu održali smo regionalnu obuku i studijsku posetu u Beogradu u okviru projekta #Digitizam. Zajedno sa našim partnerima iz organizacije UIET iz Rumunije naši učesnici su aktivno učili, radili na razvoju digitalnog aktivizma i imali prilike da prošire svoje interkulutralne veštine. Iako su im dani protekli veoma produktivno i uz mnogo rada, nije izostalo vreme da našim partnerima prikažu prestonicu Srbije.

Ovo je druga zajednička aktivnost sa našim partnerima (tokom juna smo imali prvu – u Rumuniji), a predstavlja samo jednu od aktivnosti projekta #Digitizam koji razvija uz podršku se Tempus fondacije u okviru Erasmus+ projekta.

Šta su to novo naučili, koja su iskustva stekli i slično, prenosimo vam u daljem tekstu:

Minja, učesnica iz Bora:

Na treningu sam upoznala mnogo divnih ljudi. Projekat je izuzetno interesantan, kul i koristan. Smatram da kroz ovaj projekat i uopšte ovu aktivnost, srednjoškolci imaju izuzetno važnu priliku da nauče razlike između digitalizacije i digitizacije (znam, i meni je napočetku bilo komplikovano da izgovorim i shvatim razliku, priča nam uz smeh) kako bi shvatili kontekst digitalnog aktivizma. Sa ovakvom temom nemamo priliku da se susrećemo u školama, inovativna je, a izuzetno doprinosi ličnom razvoju. Veoma mi je drago što sam učestvovala u ovoj aktivnosti.

Takođe, svoje utiske prenela nam je i Sofija iz Leskovca:

Definitivno, skoro nisam imala ovakvo lepo iskustvo. Imala sam priliku toliko novih stvari da naučim, kao i da upoznam Beograd koji je veoma interesantan i dinamičan grad. Do sada se nisam susretala sa ovom temom, koja na prvi pogled zvuči neobično, pa čak i veoma teška, kao i konfuzna. Međutim,  učešće u aktivnostima su me ubedile u suprotno i shvatila sam da ništa nije toliko teško, kao i da tema digitalnog aktivizma ima dosta potencijala i da na njoj treba još dosta raditi.

Luka, srednjoškolac iz Putinaca smatra da je digitalni aktivizam svuda oko nas i da mu je ovaj projekat ukazao na to. Do sada nije razmišljao o tome, ali sa druge strane shvatio je da je peticija ili nešto slično samo jedan od primera digitalnog aktivizma koji se javljaju u našim svakodnevnim životima. Ono što posebno ističe da je naučio na studijskoj poseti jeste činjenica da aktivizam ne mora biti samo u smislu “uživog” praćenja, pričanja,… već da se aktivizam može preneti i na digitalni svet, kom su srednjoškolci više privrženi.

Ovo su samo neka od iskustva naših učesnika sa studijske posete u Beogradu, a ukoliko iskustvo naših učesnika zvuči interesantno, u narednom periodu će se u okviru projekta #Digitizam još nekoliko aktivnosti u kojima ćeš moći da učestvuješ, zato redovno prati naš sajt kao i društvene mreže. 🙂

Više slika pogledaj na našem Fejsbuk nalogu