Skip to content

Svetski dan slobode medija i UNSS

Danas se širom svet obeležava Svetski dan slobode medija, koji je 1993. godine zvanično usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Giljermo Kano Isaza, kolumbijski novinar, koji želeo da ima slobodu da se izrazi i obavi svoj posao onako kako dolikuje je za cenu takvog rada platio životom. Nagrada koja nosi njegovom ime dodeljuje se svake godine pojedincu, organizaciji ili instituciji radi internacionalnog priznanja za odbranu i promociju slobode medija.

Organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontiers) u svom godišnjem izveštaju navodi da se Srbija spustila za tri mesta u odnosu na izveštaj objavljen godinu dana ranije, tako da je sada na 93. poziciji, od ukupno 190 rangiranih država sveta.

Unija srednjoškolaca Srbije snažno veruje da je sloboda informisanja jedan od ključnih stubova društva. Povodom Svetskog dana slobode medija održan je trenig za nove članove medija tima.

Kroz UNSS medija tim je od 2003. godine do danas prošlo gotovo 300 članova.