Svetski dan slobode medija i UNSS

Danas se ┼íirom svet obele┼żava Svetski dan slobode medija, koji je 1993. godine zvani─Źno usvojila Generalna skup┼ítina Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o zna─Źaju slobode medija i podsetile vlade dr┼żava da po┼ítuju i podr┼żavaju pravo na slobodu izra┼żavanja zagarantovano ─Źlanom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Giljermo Kano Isaza, kolumbijski novinar, koji ┼żeleo da ima slobodu da se izrazi i obavi svoj posao onako kako dolikuje je za cenu takvog rada platio ┼żivotom. Nagrada koja nosi njegovom ime dodeljuje se svake godine pojedincu, organizaciji ili instituciji radi internacionalnog priznanja za odbranu i promociju slobode medija.

Organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontiers) u svom godi┼ínjem izve┼ítaju navodi da se Srbija spustila za tri mesta u odnosu na izve┼ítaj objavljen godinu dana ranije, tako da je sada na 93. poziciji, od ukupno 190 rangiranih dr┼żava sveta.

Unija srednjo┼íkolaca Srbije sna┼żno veruje da je sloboda informisanja jedan od klju─Źnih stubova dru┼ítva. Povodom Svetskog dana slobode medija odr┼żan je trenig za nove ─Źlanove medija tima.

Kroz UNSS medija tim je od 2003. godine do danas pro┼ílo gotovo 300 ─Źlanova.