Скочи на садржај

O Fondu – SzS

Fond “Srednjoškolci za srednjoškolce” je prvi srednjoškolski fond u Srbiji koji je osnovala Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) jer veruje da je vreme da mladi preuzmu odgovornost i inicijativu za rešavanje svojih problema! 

Sva preduzeća, odnosno, sva pravna, ali i fizička lica, koja su zainteresovana da podrže srednjoškolce i srednjoškolke, njihovu edukaciju za pisanje projekata, a zatim i realizacije njihovih projekata, mogu donirati Fond tokom cele godine. Pravna lica koja doniraju Fond naslanjuje se na koncept društveno odgovornog poslovanja.  

Sredstva sa Fonda koriste se za organizaciju treninga učeničkih parlamenata za pisanje projekata, koji budu učestvovali u realizaciji projekta, kao i na realizaciju projekata koje učenički parlamenti budu podneli putem javnog konkursa koji UNSS raspisuje u periodu april – septembar. 

Prikupljena sredstva iz Fonda dodeljivana su po jednom učeničkom parlamentu (ili lokalnim unijama učeničkih parlamenata) iz svakog od gradova u kojima je realizovan projekat. Za odabir projekata učeničkih parlamenata koji će biti finansirani, svake godine sastaje se tim predstavnika i predstavnica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije i stručnjaka u oblasti omladinskog aktivizma. 

Fond raste iz godine u godinu, kao i broj učenika i učenica koji/e volontiraju i preduzeća koja društveno odgovorno posluju, podržavajući na taj način mlade i razvoj lokalne zajednice.