Skip to content

Taboo dnevnik: Mladi ruše obmane i predrasude o reproduktivnom zdravlju

“Polne bolesti više nisu tabu” je projekat koji je nastao u okviru projekta “Svetionik znanja”  pod pokroviteljstvom Asocijacije za Afirmaciju i Kulturu. U Srbiji  je izabrano 15 gradova, to jest 15 timova koje čine po 4 srednjoškolca  koji treba da osmisle i razviju projekat na neku od sledećih tema: javno zdravlje, aktivizam, turizam, kultura i umetnost ili ekologija. Ove godine tim iz Beograda je dobio temu javno zdravlje. Ovaj tim čine: Lenka, Julija, Doroteja i Marija i njihova mentorka doktorka Emilija Ivančajić.

Kako je sve počelo?
,,Svedoci smo globalne pandemije korone virusa koja je ostavila ljude u panici i nastojanju da se prilagode na novu svakodnevicu, ali mi smo odlučile da nećemo naš projekat bazirati na Covidu-19. Uvidele smo u našem gradu drugi problem, a to je nedovoljna informisanost mladih o polno prenosivim bolestima,” kažu članice ovog tima. U novembru 2020. godine “Svetionik znanja” je dodelio prvu nagradu ovom projektu i prepoznao trud i zalaganje devojaka iz tima Beograd, kao i  važnost i značaj ove teme. Ali tu se ovaj projekat ne završava, zapravo tek je počeo sa realizacijom.

Koliko su mladi informisani o reproduktivnom zdravlju?
Pre razrade projekta, sprovedena je anonimna anketa koju je popunilo oko 700 srednjoškolaca, na osnovu koje je utvrđeno da  nivo znanja o ovoj temi nije na zavidnom nivou. Od 700 ispitanika samo 9% razgovara sa roditeljima na ovu temu a 65% bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. 60% nikada nije bilo kod lekara radi provere reproduktivnog zdravlja, dok  94% ispitanika smatra da je edukacija  maladih o sekusalnom zdravlju izuzetno bitna. Ova anketa je samo potvrdila početnu hipotezu, a to je da mladi nisu dovoljno informisani o ovoj temi. Tema je veoma škatljiva i njoj se nerado govori. Tinejdžeri ne razgovaraju sa roditeljima o polnim bolestima i seksualnim odnosima, u školama je edukacija na ovu temu veoma oskudna ili nepostojeća. Mladi nisu svesni rizika i nemaju osećaj odgovornosti prilikom stupanja u odnose. 

Zašto baš jednorog?
Osmislile smo projekat koji podrazumeva da našu poruku prenosi jedan mali slatki jednorog po imenu Tabu, jer o jednorozima rado govorimo i ako ne postoje dok o drugim važnim stvarima ne pričamo i ako su stvarne i svuda  su oko nas.

Na kakva pitanja odgovara jednorog Taboo?
Za veoma kratak vremenski perod, Taboo dnevnik je na Instagramu zapratilo preko 2500 ljudi. Mladi se nisu ustručavali da postavljaju pitanja o temama koje ih interesuju u inbox, čak su se javljali i roditelji koji su bili oduševljeni idejom projekta.
Dobijali su pitanja kao što su na koji način mladi mogu da izbegnu manipulaciju partnera na seks bez zaštite, da li ponašanje roditelja utiče na naše odluke o seksu, kao i mnoga druga.
,,Najčešće pitanje koje su postavljale devojke je kako da pričaju sa dečkom o korišćenju kondoma, dok se momci jako brinu oko toga da li mogu da razviju zavisnost od gledanja porno filmova, jer ih u tolikoj meri gledaju da imaju osećaj da im ne treba devojka”, kaže doktorka Emilija Ivančajić, stručni mentor projekta.

Šta je cilj ovog projekta?
Živimo u 21. veku, gde svaka mlada osoba ima barem jedan pametan uređaj, gde im je dostupno mnoštvo informacija, ali u moru internet sadržaja, ne mogu da pronađu pouzdane informacije koje su im potrebne. Cilj projekta “Polne bolesti više nisu tabu” je edukacija, informisanje i prevencija oboljevanja od polnih bolesti. ,,Želimo da na inovativan  i pristupačan način edukujemo mlade o polnim bolestima i pružimo im odgovore na pitanja koja su za njih tabu, dok rušimo obmane i predrasude o ovoj temi.”

Na instagram profilu taboo_dnevnik ( https://www.instagram.com/taboo_dnevnik/ ) ove devojke, svakodnevno dele korisne informacije o polnim bolestima, odgovaraju na pitanja pratilaca i daju savete u saradnji sa lekarima i psiholozima.  Dostupan je i sajt ( https://taboodnevnik.rs/ ), gde adolescenti mogu potpuno anonimo da postavljaju pitanja vezana za seksualne odnose i polne bolesti, a odgovore na ista, u saradnji sa doktorima, objavljuju preko instagram profila kao i na sajtu.