Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Top 5 romana Agate Kristi – UNSS
Skip to content

Top 5 romana Agate Kristi

Ako voliš dobre misterije ni u kom slučaju ne treba da propustiš fenomenalne krimiće Agate Kristi!

Ako voliš dobre misterije, onda ni u kom slučaju ne treba da propustiš fenomenalne krimiće Agate Kristi ! Sigurno si do sada barem nekada čuo/čula za ovu genijalnu englesku književnicu čija dela već decenijama zauzimaju prva mesta u kriminalističkom žanru. To nije nimalo čudno s obzirom da kada se jednom navučeš na njene knjige, posle ne možeš da ih ispustiš iz ruku (veruj na reč, njeni romani od po trista strana se očas posla pročitaju za dan!). Međutim, bilo da si već njen fan ili bi možda želeo/želela da pročitaš neko njeno delo, evo ti odlična prilika da pronađeš neko i pošteno se”navučeš” i to tako što ćeš nastaviti sa čitanjem i baciti pogled na našu listu od 5 romana koje smo izdvojili da se pročitaju „pod obavezno“ (što je bilo poprilično teško s obzirom da su svi izuzetni!). Da bi bilo zanimljivije, lista će ići „naopako“ kako bi najbolje ostalo za kraj 😉 .

5. Iskričavi cijanid

U ovom romanu se radi o šestoro ljudi koji sede za bogatom trpezom postavljenom za sedmoro. Pred praznom stolicom stoji grančica ruzmarina – „Ruzmarin, to je za spomen“. Naime, godinu dana ranije na to isto mesto sedela je lepa Rozmeri Barton kada je, u jednom trenutku, iznenada umrla lica izobličenog od bola. Najčudnije od svega je što je svako od prisutnih imao alibi, uključujući i osoblje, te ispada da niko od njih nije mogao da počini ubistvo. Međutim, da se li zaista svima može verovati i ko je i kako uspeo da usmrti mladu lepoticu koja je kod mnogih budila strast, ali i osećaj zavisti? I ono još važnije- kako će taj nerešivi slučaj odigran pre tačno godinu dana uticati na sadašnjicu? Ko će se radovati, a kome će sati biti odbrojani možete saznati na samo jedan način- pronađite knjigu i pravac na čitanje!

4. Ubistvo u Orijent ekspresu

Svakako nije čudno što se ovo delo našlo na listi s obzirom na popularnost koje je izazvalo mnogo godina nakon što se pojavilo i u čiju čast je pre par godina izašao film. Ukoliko si ga pogledao/pogledala znaj da ti to ništa neće smetati u čitanju knjige i to ne zato što se ona preterano razlikuje od filma, već zato što ćeš se tokom čitanja još više udubiti u samu suštinu dela, osećajući se kao da si i ti deo tog uvrnutog putovanja. Naime, roman započinje čuvenim Herkulom Poarom koji se našao se u samom središtu zbivanja užasa. Kao i svaki iskusni detektiv, i on je pratio i posmatrao ponašanje svih putnika koja su mu manje- više delovala čudno. Međutim, jedne kobne noći dok je nemirnim snom spavao u svom kupeu, dogodilo se stravično ubistvo u kome je žrtva probodena čak dvanaest puta, iako su vrata kupea bila zaključana, te niko nije mogao da uđe ili izađe iz njega. Da li se žrtva sama ubila? Teško. Ali ko je onda i zbog čega to učinio? Paoro kreće u rešavanje zločina i što više tragova bude pronašao, to će slučaj postajati sve zamršeniji, a klupko dobro čuvanih tajna će se polako odmotati, ostavljajući svetski poznatog detektiva u sve većoj zabuni…

Izvor: Kupindo
3. Džep pun raži

Svi mi volimo dečije pesmice, ali nakon čitanja ovog romana više ni na njih nećemo moći da gledamo istim, nevinim očima. Zašto? Pa zato što se zločin u ovoj knjizi odvijao tačno onako kako je rečeno u takozvanoj „Pesmici o novčiću“. Naime, kako je to utvrdila Džejn Marpl, baikca s detektviskim njuhom, Reks Forteskju, u čijem je džepu pronađena raž , pio je čaj u svom kabinetu kad odjednom… bam– smrt mu se iznenada prišunjala. Ali ko, ko bi mogao da ubije finansijskog direktora u sopstvenoj kući i to po stihovima dečije pesmice? Čije je to maslo i kako je ono, na tako lukav, ali opet genijalan način, sprovedeno u delo?

2. Ubistvo Rodžera Akrojda

Znaš već kako uvek nastradaju oni koji previše znaju?! E pa, upravo zbog toga je i jadni Rodžer Akrojd nastradao. Naime, on je znao da je žena koju voli otrovala svog prvog muža, ali i da ju je baš zbog toga neko ucenjivao i da je, na kraju,iz tog razloga sama sebi oduzela život. Sve vreme Rodžer se trudio da otkrije ko je ucenjivač, dok mu jedne večeri nije poštom stiglo pismo na kućnu adresu u kome je pisalo o kome se radi. Međutim, Rodžer to pismo nikada neće pročitati, jer će ga neko ubiti pre nego uspe da sazna istinu. Da, još jedno ubistvo koje se odigralo u kući žrtve, ali da li su ucenjivač i ubica ista osoba?
Ono što ovu knjigu čini spektakularnom jeste svakako kraj, tačnije samo rezrešenje slučaja i verujte na reč, neće biti ni blizu onoga što ste zamislili. Ni blizu…. Mada, ruku na srce, nisu li svi Agatini romani upravo takvi?!

Izvor: Kupindo
1. I ne osta nijedan (Deset malih crnaca)

Ovaj roman je čist primer onih koji se pročitaju za jedno popodne, jer je toliko neizvestan da nećeš imati mira dok ne otkriješ ko je krivac! Naime, radnja se odvija na Vojničkom ostrvu smeštenom daleko od kopna, na kom je otišlo desetoro ljudi, jer su dobili misteriozne pozivnice u kojima je svakome od njih pisao drugačiji razlog poziva, mada nijedan nije bio s nekim konkretnim objašnjenjem. Tamo ih dočekuje smeštaj u tajanstvenoj kući s nepoznatim domaćinom koga nigde nema. Po dolasku gostiju, otkriva se da su svi oni osumnjičeni za užasne zločine i da je to razlog njihovog boravka, ali da li je to cela istina? Takođe, značajan detalj jeste i trpezarijski sto na kom se nalazi deset malih figurica vojnika. Naime, tokom večere, jedan od gostiju iznenada umire, a jedna figurica nestaje sa stola. Tada, osim što je sumnja pala na preostale, svi počinju da obraćaju pažnju na stihove zlokobne dečije pesmice koja je nalik onoj našoj „Deset ljutih gusara“, jer se prvo ubistvo dogodilo baš po njenim stihovima, kao i drugo i treće…, sve dok na kraju, kako i sam naslov kaže, nije ostao nijedan! Pa, ko je onda kriv i ko je uopšte taj misteriozni domaćin, samo je jedan način da otkriješ 😉 .    

Izvor: Kupindo

Iskreno se nadamo da smo uspeli da ti zagolicamo maštu i podstaknemo da uzmeš neki od Agatinih romana, bio on na ovoj listi ili ne, jer veruj, zaista ih vredi pročitati i uz to uvek imati na umu jedno, a to je da nikada ništa nije onako kao što izgleda