Skip to content

Top 5: Serija

Tokom pandemije Covid-19, svi smo se nalazili unutar svoja četiri zida sami sa svojim mislima, i mnogo slobodnog vremena, pa smo tražili način na koji će nam vreme proći najbrže. Odgovor na to su bile serije i filmovi, kao i čitanje knjiga i igranje igrica.
U ovom tekstu smo izdvojili top 5 serija, koje bi trebao/la da pogledaš ukoliko već nisi!

 1. The Queen’s Gambit
  The Queen’s Gambit je drama, koja je zasnovana na istoimenom romanu Voltera Tevisa, koji je objavljen 1983. godine. Radnja se dešava tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i ona prati devojčicu Bet Harmon, kojoj su roditelji poginuli, te je ona prebačena u sirotište i gde je naučila pravila šaha. U daljoj radnji, serija prati celu njenu karijeru i život, odnosno poteškoće koje je ona prolazila, poput zavisnosti od alkohola i droge. Glavnog lika, odnosno Bet, izvodi Anya Tayloer-Joy, dok je seriju napisao i režirao Scott Frank, zajedno sa Allanom Scotom. Sastoji se od 7 epizoda, koje traju od 45-70 minuta.
 2. The Crown
  The Crown je istorijska serija, koja obuhvata period vladavine kraljice Elizabete II, od njenog venčanja 1947., do 21. veka. Preciznije, prva sezona pokriva događaje do 1956. godine, druga do 1964., treća do 1977. i četvrta tokom vladavine Margaret Tačer. Napravljena je od strane Peter-a Morgan-a, koji je zapravo napravio od njegovih prethodnih dela. Serija se sastoji od četiri sezona, koje traju od 47-60 minuta.
 3. When they see us
  When they see us, je američka krimi serija, koja je ustvari zasnovana na istinitom događaju. Sama radnja, se odvija zbog događaja koji se desio 19. aprila 1989. godine u Central parku, odnosno seksualnog napada na ženu, za šta su okrivljeni petoro dečaka, mladića, pripadnici negroidne rase. Dalje se u radnji dešava to da su prisiljeni da priznaju zločin za koji nisu odgovorni, s obzirom da su se našli na mesto zločina zbog nereda koji su se dešavali te večeri, a na njihovom suđenje, gde su osuđeni, njih četvoro dobijaju maksimalnu kaznu koja je pogodna za maloletnike, dok samo jedan momak koji je tada imao 16 godina dobija kaznu za punoletne osobe. Serija se sastoji od četiri epizoda, gde sve traju oko sat vremena.
 4. Stranger Things
  Stranger Things, je misterija/triler ali i fikcija, kod koje je radnja smeštena u Hawkins-u, u Indijani, tokom ranih 80-ih godina. Pored Hawkins-a se može pronaći laboratorija koja realizuje eksperimente za Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, ali takođe i vrši eksperimente koji su paranormalni i natprirodni, koje testiraju na ljudima između ostalog. Ono što nisu očekivali i što se desilo slučajno, jeste kreiranje portala ka drugoj dimenziji pod nazivom “the Upside Down”. Ostatak radnje se vrti oko toga šta je taj portal doneo u mali grad Hawkins. Serija trenutno ima 3 sezona i 25 epizoda, gde epizode traju od 40 minuta pa do 80.
 5. Chernobyl
  Chernobyl, je isto jedna istorijska drama, zasnovana na istinitom događaju, odnosno Černobiljske katastrofe 1986. godine i posledica koje je napravila. Njen stvaraoc je bio Craig Mazin, a režiser Johan Renck. Ima 5 epizoda od 60 do 70 minuta.