Skip to content

UNSS Stav povodom sprečavanja srednjoškolaca Požarevca da se obrazuju

Originalni tekst možete pročitati ovde.

Unija srednjoškolaca Srbije osuđuje bilo kakav sled okolnosti koji je doveo do toga da srednjoškolci i srednjoškolke iz bilo kog mesta u Srbiji ne mogu da dođu do svoje škole, te time i da im se uskrati fundamentalno ljudsko pravo – pravo na obrazovanje, kao osnovno pravo svakog građanina i građanke u uređenom odnosno demoktarskom sistemu. 

UNSS predstavlja preko sto hiljada srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije. Bivajući krovna organizacija za 200 škola članica sa teritorije cele Srbije, UNSS se bori za prava srednjoškolaca već 15 godina.

19. aprila, kako navodi za E-Braničevo Mikica Vučković, deca iz Brežana i Dragovca ujutru nisu otišla u školu jer, kako im je rečeno, iz tehničkih razloga prevoznik ne može da ih vozi. Ovim, “deca” nisu otišla u školu, ne samo na teritoriji grada Požarevca nego i iz nebrojeno drugih krajeva Srbije. Deca koja dolaze iz unutrašnjosti, prigradskih naselja i slično, sprečena su da se obrazuju i formiraju svoje ličnosti iz “tehničkih razloga”.

Deklaracija srednjoškolskih prava”, fundamentalni dokument svih članica OBESSU-a (Krovne organizacije nacionalnih srednjoškolskih unija Evrope), navodi da se “civilna prava takođe moraju primenjivati na srednjoškolce”, uključujući pravo da uče i mobilnost (Univerzalna delaracija o ljudskim pravima).

UNSS podržava građansku participaciju i uvek je rada da pomogne bilo kojoj individui koja želi da učestvuje u procesima donošenja odluka, ali, plašimo se do čega će doći sutra, ukoliko se korišćenje javnih dobara i usluga u političke svrhe nastavi kao juče. 

U Srbiji srednju školu pohađa 249.094 mladih i ambicioznih osoba, uskratiti priliku makar  i jednoj da uči, napreduje, pita i interesuje se, je nešto protiv čega Unija srednjoškolaca Srbije nastoji da se bori. Nadamo se da narod Srbije shvata da budućnost Srbije ostaje ni na kom drugom nego na ovim mladim osobama.