Skip to content

Upoznaj tim: Filip Janković

Filip Janković, učenik Pete beogradske gimnazije, lokalni koordinator za Beograd.

1.Kada bi mogao da živiš u knjizi, na filmu ili u seriji, koji/a bi to bio/la?

Pa, iskreno nikad nisam pomislio da želim da živim u nekoj seriji/filmu ili knjizi, ali kada bih morao da izaberem, živeo bih u seriji The Crown. Zašto baš ta? Pa, The Crown prikazuje život i vladavinu engleske kraljice Elizabete II, i njenu vladavinu su obeležile razni veliki istorijski događaji kojim bih ja voleo da prisustvujem.  

2. Da možeš ovog trenutka da otputuješ na bilo koje mesto na planeti, gde bi otputovao?

Uvek sam bio osoba koja voli da putuje I postoji mnogo mesta koje bih ja voleo da vidim ili da posetim ponovo. Ali kada bih stvarno morao da izaberem jedno mesto, to bi bila Ljubljana. Zaljubio sam se u grad prošlog leta, kada sam ga po prvi put posetio.

3. Koji momenat ćeš zauvek pamtiti?

Verovatno svoj prvi samostalni put u inostranstvo, koji me je “uvukao” u celu priču sa omladinskim aktivizomom. To je bio put na kamp Sokolske mladine u Sloveniji, kada sam prvi put posetio zemlju, I zajedno sa njima I Ljubljanu, svoji omiljeni grad.

4. Kom istorijskom događaju bi voleo da si prisustvuješ?

Uh, dobro pitanje, pošto ima par događaja koje bih hteo da vidim uživo. Ali kada bih suzio svoj izbor na samo 4 događaja, to bi bili, po hronološkom rasporedu: Sletanje na Mesec, Objava smrti Josipa Broza Tita, Pad berlinskog zida, Petooktobarske demonstracije i Teroristički napadi u Njujorku 11. septembra. Verujem da su ovih 5 događaja jedni od najuticajnihij istorijskih događaja u skorijoj istoriji Srbije I Sveta kao takvog, I da njihove posledice vidimo I dan danas.

5. Šta je, po tvom mišljenju, ono što nas ne uče u školi, a zaista je potrebno?

Mislim da je neophodno uvesti velike reforme u obrazovanje, I u osnovnoj I u srednjoj školi. Pre svega mislim da je srednjoškolcima neophodno uvesti obavezno građansko, kako bi se srednjoškolci bolje upoznali sa političkim I društvenim sistemom današnjeg sveta, dok u osnovne škole treba uvesti još dva predmeta, digitalna pismenost I obavezane čuvare prirode, a u starije razrede da se uvede kao obavezano domaćinstvo. Smatram da bi ovi predmeti doprineli boljem obrazovanju ljudi o politici I političkoj participaciji, adekvatnom korišćenju informacionih tehnologija, zaštiti životne sredine I o samostalnom životu.  

6. Da možeš da vratiš vreme unazad, da li bi nešto promenila i šta?

Kad bih mogao da vratim vreme unazad, vratio bih ga verovatno u Jugoslaviju posle drugog svetskog rata. U tom periodu, Jugoslavija je prolazila kroz period reforme političkog sistema, odnosno prelaska iz monarhije u socijalističku republiku. Šta bih ja tu promenio je zapravo državno uređenje te države, odnosno da se iz monarhije pređe u republiku kakvu mi danas imamo. Verujem da bi to izbeglo mnoge probleme koji su se desili pedesetak godina kasnije, s obzirom na to da bi se razlike u našem društvu rešavale  na miran, demokratski način, a ne nasilno kao što smo videli 90-ih godina prošlog veka.

7. Gde vidiš sebe za deset godina?

Iskreno, nisam siguran. Voleo bih da se bavim međunarodnom politikom van Srbije, pa sebe vidim najverovatnije u nekoj diplomatskoj misiji, ali isto tako vidim probleme u našoj državi I društvu koje bih voleo da promenim. Nisam siguran, I mislim da je idalje malo prerano da pravim to predviđanje.

8. Koju supermoć bi voleo/la da poseduješ?

Teleportacija. Jednostavno, smučio mi se gradski prevoz. Takođe, mogao bih jeftino I brzo da putujem, što je veliki plus.

9. Da li postoji osoba koja te posebno inspiriše?

Moj tata. Zvuči detinjasto, ali kad malo bolje razmislim, razgovori sa njim o istoriji, geografiji I trenutnim događanjima u svetu su me zainteresovali upravo za te stvari.  Takođe, ono što je on postigao kada je bio student je meni neverovatno I dan danas, I želim da na neki način da postignem još više od onoga što je on uradio. Tako da, u jednu ruku on mi je inspiracija, a u drugu uzor.

10. Kada bi mogao sutra da se probudiš kao neko drugi, ko bi to bio i zašto?

Razmišljao sam dosta o ovome u poslednjih par meseci, I nisam siguran da bih hteo da budem neko drugi. Volim sebe ovakvog kakav sam, ali, bilo bi zanimljivo da se probudim kao neki značaj svetski lider, čisto da bih video kako izgleda njihov posao.