Skip to content

Upoznaj tim: Maja Stanimirović

1. Kada bi mogao/la da živiš u knjizi, na filmu ili u seriji, koji/a bi to bio/la?
– To bi verovatno bio film Čuvari galaksije. Obožavam sve vrste filmova i knjiga i trudim se da izdvojim što je više vremena moguće kako bih mogla čitati i gledati filmove. Kada sam gledala Čuvare galaksije gotovo da sam mogla zamisliti sebe kao jednog od glavnih likova (doduše nisam baš sigurno koja bi moja uloga bila, ali to nije važno). Takođe volela bih da se nađem u knjizi o Šerloku Holmsu od Artura Konana Dojla, što mi je jedna od omiljenih knjiga već godinama. 

2. Da možeš ovog trenutka da otputuješ na bilo koje mesto na planeti, gde bi otputovao/la?
– Verovatno na Karibe, s obzirom na to da sam zaluđena tropskim ostrvima, palmama i rajskim pticama.  

3. Koji momenat ćeš zauvek pamtiti?
– Momenat koga ću se sećati do kraja svog života biće momenat kada sam saznala da sam dobila mlađeg brata. Bila sam veoma mala, ali nikada neću zaboraviti kako sam od sreće polomila nekoliko tanjira, što je naravno bilo slučajno. Verujem da braća i sestre naši prijatelji do kraja života, što je bilo moje mišljenje i u tom trenutku koji će uvek zauzimati posebno mesto u mom srcu.  

4. Kom istorijskom događaju bi voleo/la da su prisustvovao/la?
– Volela bih da sam prisustvovala trenutku kada je Jurij Gagarin 1961. po prvi put otišao u svemir i obišao krug oko planete.  

5. Šta je, po tvom mišljenju, ono što nas ne uče u školi, a zaista je potrebno?
– Nisam puno razmišljala o ovome, ali verujem da nam u školi nedostaje prakse. Svi mi možemo naučiti nešto u teoriji, ali gde je tu primenjivanje u stvarnom životu? Mnogi od nas većinom brinu zbog ocena, jer prosek jeste ono što je veoma bitno za našu budućnost, ali smatram da bi trebalo pronaći način da nam časovi budu zabavni i nauče nas kako da primenimo svoje znanje.  

6. Da možeš da vratiš vreme unazad, da bi bi nešto promenio/la i šta?
– Verujem da ne bi trebalo menjati ništa u prošlosti, jer ipak sve što nam se u životu dogodilo, dogodilo se s razlogom i iz toga smo izvukli važnu pouku. Svi mi pravimo greške i baš one nas uče tome da treba nastaviti dalje i davati sve od sebe kako bismo ih ispravili, umesto da živimo u svojoj prošlosti i kajemo se zbog istih. Baš zato, bez obzira na to koliko mogućnosti imala da se vratim unazad i promenim nešto, ne bih to nikada uradila.  

7. Gde vidiš sebe za deset godina? 
– Sebe za deset godina vidim kao uspešnog inženjera, programera ili pak biohemičara. Veoma je teško odlučiti se s obzirom na to da sam zaluđena svim prirodnim naukama i računarima.  

8. Koju supermoć bi voleo/la da poseduješ? 
– Ovo je verovatno previše uobičajeno, ali jako bih volela da imam moć teleportacije. Mnogo puta mi se desilo da zakasnim negde (najčešće zato što bih prespavala poslednji autobus) i teleportacija bi mogla biti od velike pomoći.  

9. Da li postoji osoba koja te posebno inspiriše? 
Postoji ogroman broj ljudi koji me inspirišu. Moglo bi se reći da mene nije tako teško inspirisati i da je dovoljno da pogledam samo jedan film (potpuno je nebitno koji) i biću pod utiskom priče glavnog junaka narednih nekoliko dana. Ipak, prijatelji i porodica su tu da me inspirišu i utiču na moje mišljenje, na šta sam neverovatno zahvalna.  

10. Kada bi mogao/la da se probudiš kao neko drugi, ko bi to bio i zašto?
– U ovom periodu, povodom ove situacije, jako bih volela da se probudim kao lekar i vidim kako se oni osećaju sada i, naravno, pomognem u borbi protiv virusa Covid-19. Prema tim ljudima gajim preveliko poštovanje i najiskrenije bih volela da budem jedna od njih u ovom trenutku. Takođe bih volela da se probudim i kao Leonardo da Vinči (volim i slikanje podred svega).