Скочи на садржај

Upoznaj tim: Marko Vasilijević

Upoznajte Marka Vasilijevića, učenika treće godine elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Beogradu i lokalnog koordinatora za Beograd:

1. Kada bi mogao/la da živiš u knjizi, na filmu ili u seriji, koji/a bi to bio/la?

-Serija The Order. Definitivno nije najpopularniji serijal, ali sva ta magija i tajna društva realistično predstavljena u modernom svetu izgledaju previše primamljivo za nekog ko od malena obožava Hari Potera.

2. Da možeš ovog trenutka da otputuješ na bilo koje mesto na planeti, gde bi otputovao/la?
-Skoro sigurno Norveška. Već puno godina imam želju, i neku ideju, da tamo i živim; ali bih voleo da odem pre svega kao turista. I koliko god će to cliché zvučati, zaista me zapanjuju fjordovi.

3. Koji momenat ćeš zauvek pamtiti?
-Ovo je preteško pitanje. Ipak… U pitanju je momenat kada sam se vratio sa jedne ekskurzije sa školom programiranja, leta 2018., preciznije, kada sam sedeo u kolima i nekako rezimirao šta se sve desilo i koga sam sve upoznao. Samo po sebi nije specijalno, ali sklop emocija u tom trenutku mi je ostao vrlo dobro upamćen.

4. Kom istorijskom događaju bi voleo/la da si prisustvovao/la?
-Možda zauzimanju Berlina 1944. Verujem da bi moj duboko sakriveni komunista bio zaista srećan.

5. Šta je, po tvom mišljenju, ono što nas ne uče u školi, a zaista je potrebno?
-Relno gledano, previše toga; ali nešto što specifično mislim da bi moralo da nas uče jeste na primer rad i korišćenje novca, razumevanja stvari kao što su porez, računi i tako te neke elementarne stvari; ali i nešto što vrlo dobro ide uz to – kako podneti i funkcionisati pod stresom, kako ga se rešiti. Prisutan je tokom školstva, a znatno više i kasnije.

6. Da možeš da vratiš vreme unazad, da li bi nešto promenio/la i šta?
-Mislim da naše društvo, naš svet nisu sjajni ali da sve dobro i loše što ga sačinjava suštinski treba da bude tu. Ne bih menjao ništa, ali bih voleo da raspravljam o tome kako bi sve teklo da se nešto drugo desilo.

7. Gde vidiš sebe za deset godina?
-Kao advokata, nadam se, braneći nekog skupog klijenta.

8. Koju supermoć bi voleo/la da poseduješ?
-Mislim da je čitanje misli jedino što mi je stvarno potrebno.

9. Da li postoji osoba koja te posebno inspiriše?
-Uglavnom me inspirišu momenti, osećanja, zapažanja; sitni detalji, gestovi. Ipak primetio sam da me pesme švedske indie-pop pevačice LEON posebno koncentrišu i jako mi odgovaraju kao pozadniska muzika u bilo kojoj randoj ili stvaralačkoj atmosferi.

10. Kada bi mogao/la sutra da se probudiš kao neko drugi, ko bi to bio i zašto?
-Previše volim sebe, ne bih da budem neko drugi hahahaha. Šalu na stranu, ovo pitanje mi je slično kao i menjanje istorije – previše filozofosko da mogu da odgovorim, a u isto vreme jako zanimljivo za diskusiju. Mada siguran sam da ne bih bio neko poznat. Sem možda neki političar, voleo bih da vidim kako njihov dnevni život zaista izgleda.