Skip to content

Upoznaj UNSS tim: Marijana Ilić

Upoznajte Marijanu Ilić, učenicu druge godine gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu i lokalnu koordinatorku za Novi Sad:

1. Kada bi mogao/la da živiš u knjizi, na filmu ili u seriji, koji/a bi to bio/la?
-Da mogu da biram svet u kom bih živela to bi definitivno bio anime film Začarani grad (Spirited Away). Ovaj film je pun prelepih scena koje oduzimaju dah i oslikavaju moje detinjstvo.

2. Da možeš ovog trenutka da otputuješ na bilo koje mesto na planeti, gde bi otputovao/la?
-Teško mi je da izaberem samo jedno mesto, ali ako moram da biram to bi bila neka tropska lokacija Afrike. Bilo bi baš kul da se popnem na Kilimandžaro, uživam na nekim od najlepših plaža ili upoznam neko izolovano pleme.

3. Koji momenat ćeš zauvek pamtiti?
-Momenat koji ću sigurno zauvek pamtit se desio dok sam jednom prilikom čekala u redu ispred apoteke. Neka nepoznata žena mi je prišla sa svojom malom ćerkom i rekla da zamišlja da će njena ćerka kada odraste izgledati kao ja. Nikad se nisam osećala tako divno.

4. Kom istorijskom događaju bi voleo/la da si prisustvovao/la?
-Volela bih da sam prisustvovala padu Berlinskog zida, Maršu na Vašington i borbi za prvo glasa žena XIX veka u Velikoj Britaniji.

5. Šta je, po tvom mišljenju, ono što nas ne uče u školi, a zaista je potrebno?
-U školama bi trebalo da nas uče nekim veštinama koje će nam biti potrebne u životu: da primenjujemo znanje, da nas politički obrazuju, samoorganizaciji, timski rad i javni govor.

6. Da možeš da vratiš vreme unazad, da li bi nešto promenio/la i šta?
-Sada kada se osvrnem želela bih sebi iz prošlosti, za puno mojih glupih odluka i postupaka, da kažem: „Ne, ne radi to”, ali takođe smatram da se sve dešava sa nekim razlogom.

7. Gde vidiš sebe za deset godina?
-Za deset godina vidim sebe kako putujem po svetu i bavim se nečim u šta verujem i šta me čini srećnom.?

8. Koju supermoć bi voleo/la da poseduješ?
-Ovo je baš no-brainer, želela bih da mogu da se teleportujem. Tada bih manje kasnila, valjda?

9. Da li postoji osoba koja te posebno inspiriše?
-Čovek koji me inspiriše je moj profesor istorije iz osnovne škole. On je jedan od retkih profesora kojima nije bilo bitno da nam samo ispredaje lekcije i podeli ocene, nego se trudio da proširi naše vidike i trudio se da njegovi učenici odrastu u dobre ljude.

10. Kada bi mogao/la sutra da se probudiš kao neko drugi, ko bi to bio i zašto?
-Želela bih da se probudim kao neka poznata glumica ili glumac. Mnogo vremena provodim gledajući filmove. Zaluđenost za kinematografijom sam nasledila od mog tate. Zato bi bilo baš gotivno da mogu da doživim stvaranje filma sa nekim poznatim režiserom.