Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Uspešne priče: Autodidact Club – UNSS
Skip to content

Uspešne priče: Autodidact Club

Autodidact Club je neformalna grupa koja za cilj ima da mladima približi različite besplatne programe kao što su volontiranja ili razmene i da kroz njih razviju sebe i na ličnom i na profesionalnom nivou. Hristina, jedna od osnivača ove ideje, je sa nama podelila koje sve mogućnosti Autodidact pruža, kao i šta njihovi polaznici mogu da nauče.

1. Šta predstavlja Vaša organizacija?

Autodidact Club je kao neformalna grupa nastao krajem 2018. godine sa ciljem da informiše i inspiriše mlade ljude da se uključe u svet omladinskog aktivizma. Ohrabrujemo mlade u Nišu i okolini da se prijavljuju za omladinske razmene, koje su odličan spoj putovanja i neformalnog obrazovanja. Pored toga govorimo o značaju samonapredovanja kroz ulaganje u svoje neformalno obrazovanje, razvoj mekih veština i samostalnom  putovanju.

2. Šta vi kao organizacija pružate?

Svoju priču delimo pre svega putem instagram profila, gde kreiramo koristan sadržaj koji se bazira na već pomenutim poljima aktivizma, putovanja i usavršavanja. Pored toga redovno delimo pozive za razmene i volontiranja, ali i zanimljive događaje u okolini, na svom fejsbuk profilu. Glavni cilj nam je da kroz ličnu priču i iskustvo, kako naše tako i naših saradnika i drugih ljudi iz aktivističkog sveta, inspirišemo ljude koji nas prate. Naš sadržaj je podjednako potkovan činjenicama i začinjen stavom. Takođe imamo jednu završenu sezonu Autodidact podkasta kao i blog postove koje smo od nedavno počele da pišemo.

3. Kako ste došli na ideju da pokrenete baš takvu organizaciju i kako ste tu ideju ostvarili?

Na ideju da formiramo Autodidact došle smo potpuno spontano: sve 4 smo bile deo iste organizacije unutar koje smo želele da započnemo nešto svoje i malo drugačije. Tara, Kristina, Anđa i ja smo sve u tom trenutku već imale značajno iskustvo u aktivizmu i želele smo svoje iskustvo da podelimo sa drugima. Tako je nastala i prva sezona Autodidact radionica, koje su ujedino bile naš prvi projekat. Ubrzo nakon toga smo se i potpuno osamostalile i od tada radimo na razvoju kluba.

4. Gde su srednjoškolci u celoj toj priči?

Svi polaznici prve radionice bili su srednjoškolci, a takođe su i Tara i Kristina bile u srednjoj školi. Na drugom kursu su takođe skoro svi polaznici bili srednjoškolci. Naš sadržaj je namenjen i srednjoškolcima i studentima, ali verovatno zbog činjenice da su naš glavni fokus u startu bile omladinske razmene, većinsku publiku predstavljaju srednjoškolci. Smatramo da je srednja škola odlično mesto da se krene sa svojim aktivističkim angažmanom, zato je naš sadržaj neretko i koncentrisan na srednjoškolce- kao neki vid poziva na akciju.

5. Šta ste do sada postigli?

Dva serijala radionica o kojima sam pričala su bili upravo bazirani na temama koje obrađujemo: omladinske razmene, interkulturalnost, javni nastup, pisanje CV-ja i motivacionih pisama su samo neke od njih. Pored instagram (@autodidactclub) i fejsbuk (@autodidactclub) profila koje sam ranije pomenula, uz podršku Foruma za odgovorno poslovanje i Coca Cola grupe smo realizovale prvu sezonu Autodidact podkasta, gde smo u 10 epizoda obrađivale temu značaja aktivizma za vidljivost na tržištu rada, uz goste iz razmih oblasti. Sve epizode podkasta se mogu naći na našem You Tube kanalu (Autodidact Club) kao i na svim podkast platormama. Nedavno smo počele i sa pisanjem blog postova koje možete naći na Medium platformi (@autodidact.club).

6. Da li imate neki savet/predlog za srednjoškolce?

Naš savet za srednjoškolce je uvek isti a to je da rade na sebi i ulažu u sebe. Vremena se menjaju i danas nije dovoljno imati samo diplomu (iako je većinski neophodno). Nemojte osećati pritisak da morate uraditi za sebe odmah sve i sada- jer to nije moguće, ali je bitno da počnete sada. Nemojte biti lenji kada je u pitanju vaš život i budite spremni da put samonapredovanja nema krajnju tačku, ali ne mora biti dosadan. Neformalno obrazovanje je više od odlaska na konferencije i jednokratna volontiranja, ali je i to deo njega. Najbitnije je da pronađete nešto što vama odgovara, a ako tako nešto ne postoji- ne plašite se da ga sami stvorite! U aktivizmu ima mesta za sve.