Skip to content

Uspešne priče: Sara Vuksanović

Sara Vuksanović, srednjoškolka iz Niša, svoje srednjoškolsko obrazovanje završava u Britaniji. Program koji joj je ovo omogućio zove se HMC Projects i ASSIST. Sara nam je pojasnila kako program funkcioniše i sa nama je podelila njeno iskustvo.

1.Kako si čula za program?

Za HMC Projects i ASSIST program sam čula preko drugarice koja je dobila stipendiju i preporučila mi je da pokušam i da se prijavim.

2. Da li je težak proces prijavljivanja i koje kriterijume kandidat mora da ispuni?

Nije. Prvo je potrebno popuniti kratku prijavu preko interneta sa osnovnim podacima i kraktim CV-om. Nakon toga, u Beogradu se radi test engleskog jezika koji uključuje uglavnom upotrebu jezika, pisanje eseja I kratak razgovor. Kada to položite, onda sledi intervju sa predstavnicima HMC i ASSIST projekata. Potrebno je dobro znanje engleskog jezika i mogućnost da se prilagodite raznim sredinama kao i želja da upoznate nove kulture I ljude.

3. Koliko dugo traje program?

Program traje dve godine.

4. Koliko se tvoja nova škola razlikuje u odnosu na tvoju staru?

Poprilično. Ovde sam bila u gimnaziji i učila dosta predmeta, dok u Britaniji učim 4 predmeta. Takođe, tamo sam dobila priliku da se bavim aktivnostima kao što su sportsko penjanje i netbol, što je mešavina košarke i odbojke. Takođe, tamo nemamo odredjena odeljenja već svaki čas radimo sa drugim ljudima i u drugoj učionici. Više se radi tamo nego ovde, jer iako imamo samo 3-4 predmeta, oni se rade dosta detaljno. Dosta traže od nas da samostalno čitamo i istražujemo i da primenimo  to znanje, što se ovde retko radi u gimnaziji.

5. Opiši običan dan u Britaniji.

Svako jutro ‘house majka’ ili neko od dežurnih profesora budi nas zvonom. Na doručak uvek moramo da siđemo u unifromni. Časovi nam kreću u 15 do 9, i traju do 4 popodne, sa pauzom od 20 minuta posle prva dva časa i pauzom za ručak od sat vremena. Posle toga uglavnom imamo vannastavne aktivnosti, kao plesni klub, hor ili neki sport i onda imamo večeru u 6. Nakon večere, obavezno moramo da u sobama ili biblioteci učimo 2 sata, od pola 7 do pola 9. Uveče uglavnom gledamo filmove u dnevnoj sobi ili idemo na bazen ili u teretanu. Vreme za spavanje je u pola 11.

6. Koji su tvoji utisci?

Škola je ispunila sva moja očekivanja. Oduvek sam imala želju da iskusim život u internatu, da vidim kako je to nositi uniformu u školu svaki dan i generalno da naučim neke nove veštine koje kasnije mogu da mi pomognu. Ljudi u školi su zaista divni I tamo se baca veliki akcenat na timski rad i to da smo svi jedna velika porodica i treba da jedni drugima pomažemo.