Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Uspešne priče: Unbox hab – UNSS
Skip to content

Uspešne priče: Unbox hab

Unbox hab je organizacija koja kroz kurseve, klubove, radionice, open day i druge aktivnosti na kreativan i inovativan način pruža mogućnost da naučiš nešto više od onoga što učiš u školi.

Ako želiš da saznaš koje sve mogućnosti pruža Unbox u nastavku imaš priliku da pročitaš intervju sa njima .

Šta predstavlja Vaša organizacija?

Unbox hab inovativnih edukacija je mesto u samom centru Niša gde mladi mogu da dođu, raspakuju svoje ideje i uče drugačije. Imamo najmoderniju foto i video opremu, 3D štampač, edukativne robote,  laptopove i brzi Internet. Ko god dođe, pojedinac ili ekipa, postajete deo zajednice sa najboljim mentoima, saradnicima i edukatorima, jer kada radimo zajedno svako brže otkrije sebe, da svoj maksimum i otkrije nešto novo! Tako se najbolje uči, u colearning i coworking prostoru kao što je naš hab!

Šta Vi kao organizacija pružate?

Kroz kurseve, klubove, radionice, open day i druge aktivnosti, mi mladima pružamo priliku da steknu veštine potrebne kako bi bili uspešni u digitalnom društvu u kojem živimo. Naši 3D, IT, književni, matematički i foto klubovi su otvoreni za sve uzraste i nivoe predznanja, kako bismo učili i razvijali se zajedno. Koncipirani su tako da u svakom trenutku možeš da predložiš temu za diskusiju i dobiješ koristan fidbek koji će ti pomoći da se poboljšaš! 

Informacije o svim aktivnostima koje organizujemo objavljujemo na instagram profilu @unbox.rs, baci pogled šta sledeće spremamo!

Gde su srednjoškolci u čitavoj toj priči?

Sve naše aktivnosti su pravljene kako bi pomogle mladima, pretežno srednjoškolcima. Mi želimo da ih podržimo i podstaknemo da uče na drugačiji način, koji nije dostupan u formalnom obrazovnom sistemu i da razviju sopstvene ideje, koje uz našu podršku mogu i da realizuju! U tu svrhu smo prošle godine pokrenuli Youth Innovation Centar program, gde mladi mogu da nauče više o preduzetništvu i steknu sve veštine potrebne da osmisle, isplaniraju i realizuju neku svoju ideju. Neke od tih ideja su i realizovane uz finansijsku podršku sponzora, kao što su Pick and Choose program karijernog vođenja mladih (@_pick_and_choose), Microzord edukativni set za robotiku za osnovce (@microzord) i Youth Vibes portal koji pišu mladi za mlade (@youthvibes.rs)! Ako ti želiš da promeniš svet, mi želimo da ti pomognemo da u tome uspeš!

Kako ste došli na ideju da pokrenete baš takvu organizaciju i kako ste tu ideju ostvarili?

Još 2015. godine je osnovana organizacija “Nauči me” koja je sebi postavila cilj da stvara, promoviše i implementira inovacije u obrazovanju. Tokom rada na projektima kao što su “Vučilo – dolina magičnih reči”, “#CodeRobotić” i “Heroji uče drugačije”, shvatili smo da želimo da radimo sa mladima, ali ne samo kroz projekte već i tokom cele godine. Zato smo 2017. godine sve svoje projekte i aktivnosti stavili pod jedan krov, Unbox hab inovativnih edukacija, i tako objedinili sve. Kroz tim mladih koji je gledao šta njemu nedostaje u formalnom obrazovnom sistemu i kako to da nadomesti u neformalnom, Unbox hab je postao mesto gde učimo ne za školu, već za život!

Šta ste do sada postigli?

Za naš najveći uspeh smatramo to što smo uspeli da okupimo ambiciozne mlade ljude koji žele da uče na jedan drugačiji način. Unbox hab nije vannastavna aktivnost, niti samo još jedna učionica, već je stvoren kao mesto gde možemo da se družimo, razmenjujemo iskustva i ideje i na taj način naučimo kako da budemo uspešni. Cilj nam je da pokažemo mladim ljudima da treba da veruju u svoje ideje i da, uz bolju edukaciju koju formalni sistem obrazovanja nažalost ne pruža, te ideje mogu i te kako uspešno da realizuju.

Da li imate neki savet/predlog za srednjoškolce?

Nažalost, neretka je pojava da neko posle osam godina osnovne i četiri godine srednje škole i dalje nema jasnu sliku čime bi voleo/la da se bavi, niti koji cilj želi da postigne. Veliki broj mladih ljudi nije ni svestan mogućnosti koje im se pružaju, i ne koriste ih da istražuju i isprobavaju nove stvari. Sami smo odgovorni za svoje odluke i treba aktivno da tražimo prilike koje će nam pomoći da naučimo nešto novo i zanimljivo, jer to niko neće raditi umesto nas. Svoje slobodno vreme treba pametno da iskoristimo i svakodnevno radimo nešto što će nas dovesti bliže odgovoru na ključno pitanje: “Šta ja zapravo volim i želim da radim?”.

Ako misliš da Unbox hab može da bude jedno takvo mesto za tebe, i da možemo u tome da ti pomognemo, javi nam se na instagramu @unbox.rs ili putem sajta www.unbox.rs