Skip to content

Zašto imaš problem sa koncentracijom?

Postoje mnogo uzroka padanja koncentracije, od prevelikog stresa, obaveza, pa do depresije. Ukoliko misliš da samo ti imaš problem da se fokusiraš, to nije slučaj! Problem koncentracije je veoma učestal kod svih uzrasta, da li je to dečiji, tinejdžerski ili penzionerski.

Trenutno, najveći stres imaju srednjoškolci tokom pandemije. Kada smo već kod pandemije, ona je u ogromnim količinama povećala nivo stresa koje tinejdžeri iskušavaju, a kao što smo već svesni, stres dovodi do gubljena koncentracije.

Pravo pitanje je kako da rešiš taj problem? To je veoma lako i teško pitanje u isto vreme, s obzirom da postoje mnogo načina na koji mogu da se reše ti problemi i to zavisi od osobe do osobe. Možda na problem koncentracije treba da gledamo kao na neki matematički problem, iako bi verovatno i taj dodatni zadatak sa zvezdicom na pismenom iz matematike lakše rešili.

Neki od načina na koje možeš popraviti koncentraciju su sledeći:

  1. Pravilan raspored spavanja

Spavanje i količina sna koje dobijamo tokom noći određuju naše mentalno i fizičko stanje tog dana. Idealan broj sati sna jeste nekih 6-8 sati, ali to varira od osobe do osobe, tako da je na tebi da pronađeš svoj savršen broj sati.

2. Ostavi telefon

Ukoliko učiš, ili radiš nešto bitno, potrebno je da ostaviš telefon, s obzirom na to da će ti on odvlačiti pažnju i ti nećeš moći da se fokusiraš na to što radiš

3. Pravi pauze

Tokom učenja i rada, veoma je bitno da praviš pauze, kako bi otišao da popiješ vodu, ili da pojedeš neku čokoladicu, koja bi ti vratila energiju. Neko idealno vreme jeste 30 minuta učenja pa 15 minuta pauze.

4. Napravi plan aktivnosti

Ponekad, vizuelni prikaz obaveza stimuliše ljudski mozak da radi, odnosno podstiče mu koncentraciju. Zbog toga, napravi To Do listu koja će ti stajati na vidljivom mestu i ispiši sve svoje obaveze i planove u toku nedelje.

Samim tim što si stigao do ovde i čitaš ovu rečenicu, dokaz je da si već na dobrom putu i da se tvoja koncentracija poboljšava, pa onda uzmi malo vremena i ove predloge u tekstu implementiraj.