“ZOVU ME AJNŠTAJN IZ SRBIJE” Nikola je najmlađi student Univerziteta u Beču

Nikola Negovanović je matematički genije srpskog porekla. Prvak je Austrije u matematici i sa svojih 15 godina najmlađi je student Univerziteta u Beču, u isto vreme pohađa i srednju muzičku školu, a bavi se i manekenstvom.

Nikola je sa samo 13,5 godina postao prvak Austrije u matematici u konkurenciji do 15 godina. Godinu dana kasnije takmičio se u konkurenciji do 18 godina i osvojio zlato u Beču i srebro na Matematičkoj olimpijadi. Zahvaljujući uspesima i talentu, sa samo 15 godina upisao je studije na Matematičkom fakultetu u Beču. Kaže da voli sve oblasti matematike, ali i da daje svoj maksimum jer uživa u onome što radi. Svoje znanje deli sa drugima, ali kako studira sa starijima od sebe, mnogi izbegavaju da ga pitaju za pomoć.

– Vršnjaci me zovu Ajnštajn i rado mi traže pomoć, obično tokom odmora. Stariji to nikad ne čine, čak i kad dobijem više ocene od njih, verovatno zato što sam četiri godine mlađi – ističe Nikola.

Nikoli je ideju da se upiše na fakultet sa 15 godina predložio njegov otac Vlada, a onda su to podržali profesori matematike i direktor škole.

– Kada su me sa 15 godina primili na Bečki univerzitet, bio sam veoma srećan jer sam znao da je to pravi izazov za mene. Sam upis je protekao brzo pošto austrijski zakon dozvoljava upis na fakultet za izuzetno nadarenu decu – priča Nikola tokom pauze u spremanju za još jedno nadmetanje.

Nikola je rođen u Kaliforniji, odakle mu je majka, ali se porodica preselila u Beč kada je on imao godinu dana, a njegov talenat njegovi roditelji primetili su još u detinjstvu.

– Primetili smo da pamti sva mesta gde smo bili ili pored čega smo prošli, dovoljno je bilo samo jednom da ih vidi. Onda sam ga ja puštao da nam bude vodič. Isto je bilo i sa muzikom, mogao je perfektno da ponovi svaki ton koji čuje, od tramvaja na ulici do lifta u zgradi – priseća se Vlada.

Prema njegovim rečima, Nikola je redovno ispravljao profesorku iz matematike na času, a čak dva puta je pronašao greške u matematičkim knjigama. Toliko je voleo matematiku da je vežbao i u pauzama na tenisu.

Ovaj mladi student ujedno je i đak muzičke škole, gde svira klavir i gitaru, peva. Tvrdi da matematika i muzika imaju sličnosti, ali i da te dve uloge nije teško uskladiti.

– Obe nose lepotu u sebi, matematika se može pronaći u muzici, dok i muzika dopušta svoju primenu u matematici. Kad nešto volite, onda sve postaje lako ukoliko imate dobru organizaciju. Za mnoge sve to deluje mnogo teško, ali ne i meni – nasmejan je Nikola.

Pored matematike i muzike, ovaj talentovani mladić u slobodno vreme igra tenis, ping-pong ili ide u šetnju sa porodicom. Voli da sluša klasičnu muziku, a peva i pop muziku, a u budućnosti planira da primeni naučeno i ostane u naučnim i muzičkim vodama.

– Želeo bih jednog dana da svoje znanje iz matematike primenim i u nauci, ali i u sferi ekonomije i finansija. Kada je reč o muzici, želeo bih da budem pevač – otkriva nam Nikola.

Kako kaže njegov otac Vlada, Nikola je talenat za matematiku nasledio od njega, a za muziku od majke.

– Njegova baba koja živi u Americi preziva se Bah. Ona je poreklom iz Nemačke i potomak je slavnog Johana Sebastijana Baha – kaže Vlada.

Uspeh za uspehom

Nikola niže uspeh za uspehom, a poslednji su kvalifikacija za finale Matematičke olimpijade u Austriji do 18 godina, kao i polaganje mature iz matematike u muzičkoj školi, iako je Nikola učenik prvog razreda te škole.

– Nikola je položio maturu iz matematike sa maksimalnim brojem bodova, peticu kao Nikola dobio je samo još jedan dečak koji ima 18 godina. Direktorka je oduševljena, kaže da se tako nešto nije desilo u njihovoj školi – priča Vlada Negovanović i dodaje da je finale Matematičke olimpijade do 18 godina za dve nedelje.

Henks ga poredio sa Tomom Kruzom

Videvši njegovo lice i plave oči kad je bio mali, poznati glumac Tom Henks je rekao da će Nikola biti lepši od Toma Kruza kad poraste, priča Vlada Negovanović. Danas, godinama kasnije, jedna modna agencija iz Beča s vremena na vreme mu ponudi neki posao.

– Najviše mi se dopalo snimanje dve reklame u Portugalu prošle godine. Sjajno iskustvo, a reklame su se prikazivale na glavnim austrijskim kanalima četiri meseca, čak ih je i moja profesorka nemačkog jednom pustila na njenom času – kaže Nikola.

Preuzeto sa: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/zovu-me-ajnstajn-iz-srbije-nikola-je-najmladi-student-univerziteta-u-becu-i-to-nije/3fjkrk1